Euroopansorvarinpensas -
Euonymus europaeus
 
Euroopan hernepensas
Kuvassa näkyy: syysväri
Kuvaus pvm: 23.9.1995
Kuvaus paikka: yleiskuva.

Ulkonäkö ja koko

Kesävihanta, pysty, tiheähaarainen, kalju pensas; 2-3 m. Talvisilmut 2-3 mm. Lehdet vastakkain; lapa 2.5-8 cm, kapeansoikea, joskus kapeanpuikea tai -vastapuikea, pitkäsuippuinen, suippotyvinen, vihreä, laita pienihampainen. Kukinto tav. 3-5-kukkainen; kukintoperä 2-3.5 cm; teriö n. 15 mm leveä, 4-lehtinen, kellanvihreä; heteitä 4, ponnet keltaisia. Hedelmä 4-lokeroinen, punainen; siemenvaippa punakeltainen.

Sorvarinpensaat eivät herätä huomiota kukinnallaan, mutta syksyllä niiden kukkia monin verroin komeammat hedelmät ilahduttavat puistossa kävijöitä. Euroopansorvarinpensaan nelilokeroiset hedelmät ovat punaisia ja kulmikkaita ja niiden alla riippuvat siemenvaipat punakeltaisia. Myös pensaan punasävyinen syysväritys voi avoimella paikalla olla komea. Melko nopeakasvuinen, pysty, iso pensas tai pieni puu. Vihreine rankoineen helpoimmin ainakin kasvisuvulleen tunnistettavissa. Hyvin omaperäiset, vaaleanpunaiset kotahedelmät. Voimakas punakeltainen syysväritys. Koristeelliset siemenkodat syksyllä. Loistavan oranssinpunaiset myrkylliset siemenet näkyvät hedelmien avautuessa. Hedelmät pysyvät pitkään pensaassa. Nopeakasvuinen. Myrkyllinen.

Kelaskasvien heimoon kuuluvia sorvarinpensaita on kaikkiaan noin 175 lajia, ja useimmat niistä ovat luonnonvarai­sia Itä-Aasiassa. Ne ovat pensaita tai pikkupuita, joilla on kapeat tai soikeat, ehytlaitaiset lehdet. Pienet kukat ovat viuhkokukinnoissa, ja loppukesällä usein punaisen, mehevän siemenvaipan ympäröimät kotahedelmät riippu­vat koristeellisina oksista.

Levinneisyys

euroopansorvarinpensas kasvaa Euroopassa, ainoastaan kiilamaisesti kapeneva esiintymä työntyy Aasian puolelle Kaspianmeren taa. Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, tuore–kostea kasvupaikka. Myös savimaa sopii. Vyöhykkeet I–IV.

Kääpiösorvarinpensas on matala, osittain ainavihanta peittopensas, joka menestyy Pohjois-Pohjanmaalla saakka. Euroopansorvarinpensas ja kirsikkasorvarinpensas ovat suuria pensaita tai pikku­puita. Ne menestyvät Etelä-Suomessa, mutta kirsikkasorvarinpensas saattaa paleltua kovilla pakkasilla.

sorvarinpensas
 

Elinympäristö

Menestyy myös varjossa. Tuore, kosteahko ja multava maa, menestyy myös savimaalla, vaatimaton kasvupaikan suhteen. kostea, tuore Kasvualusta: humus (+) Ravinteet: +++ VI. — Tuoreissa - kosteissa, runsasravinteisissa metsissä, korvissa ja pen­saikoissa; hemiboreaalinen - temperaattinen, lievästi mereinen - lie­västi mantereinen. I-IV Aur-Pvar Tuo-Kos Ra+++ Hu+

Sorvarinpensaat viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla tuoreessa, runsasravinteisessa maassa.

Lähteet: wikibedia Mustila - Arboretum Puutarha.net Suomen Puu ja pensaskasvio Pihan ja puutarhan pikku j
Sisällysluetteloon