Euroopantuhkapensas (kalliotuhkapensas) -
Cotoneaster integerrimus
 
Euroopan hernepensas
Kuvassa näkyy: Marjat
Kuvaus pvm: 8.9.1991
Kuvaus paikka: Lähikuva. Mäntsälä

Ulkonäkö ja koko

Kookas leveä harittavaoksainen pensas. Nopeakasvuinen. Lehdet päältä himmeän vihreät, alla harmaa nukka. Muodoltaan ehytlaitaiset lehdet ovat soikeat. Pienet punertavanvalkoiset kukat. Kirkaan korallinpunainen hedelmä muodostuu elo-syyskuussa. Korkeus: 100 - 150 cm. Euroopantuhkapensas (Cotoneaster integerrimus) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva pensas. Se kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi. Lehdet ovat päältä himmeän tummanvihreät, alta valkoisen nukan peitossa. Se on nopeakasvuinen ja harittavaoksainen pensas. Sitä käytetään koristepensaana Etelä- ja Keski-Suomessa, ja se pärjää melko kuivillakin kasvupaikoilla. Kasvi marjoineen on myrkyllinen.

(Kiiltotuhkapensas) Kesävihanta; 1-2 m; pystyhaarainen, uloimmat haarat lyhyitä, siirottavia. Lehtiruoti 2-5 mm; lapa 20-50 mm, puikea - soikea, suippokärkinen ja -tyvinen, päältä vihreä, kiiltävä, kalju, alta harvakarvainen. Kukinnossa 3-8 kukkaa; verhiön liuskat karvalaitaisia; teriö kellomaiselta näyttävä. Hedelmä 8-10 mm, musta, 3-tai 4-siemeninen. Tuhkapensaat ovat rento- tai pysty-haaraisia pensaita, joiden koristeelli­suus perustuu lähinnä oksien ja leh­tien kasvutapaan. Kukat ja luumarjat ovat pieniä ja melko huomaamattomia.

Levinneisyys

vyöhykkeellä I - V. Kallio-ja kivikkopensaikoissa, jokivarsisoraikoilla, kuivissa, harvapuustoisissa lehti-kuusimetsissä; eteläboreaalinen - hemiboreaalinen, mantereinen. I-VI   Aur-Pvar   Kui-Tuo   Ra++   Ca+   Hi+   So+   Sa- Käyttö: Puisto-, aidanne- ja aitapensas. Tuhkapensaita kasvaa luonnonvaraisina Euroopassa ja Aasiassa.

Euroopantuhkapensas
 

Elinympäristö

Kasvuympäristö: Suosii aurinkoa, menestyy varjossakin. kuiva, tuore Kasvualusta: hiekka (+) savi (-) turve (-) Ravinteet: ++ Vain kallio-tuhkapensaan luontainen levinnei­syysalue ulottuu Suomen etelärannikolle, mutta laji menestyy puutarhois­sa Etelä-Lapissa asti. Myös mustamarjatuhkapensaan levinneisyys ulottuu Eurooppaan, ja sekin on kestävä eteläisessä Suomessa.

Lähteet: wikibedia Puutarha.net Suomen Puu ja pensaskasvio
Sisällysluetteloon