Japaninruusukvitteni -
Chaenomeles japonica
 
Euroopan hernepensas
Kuvassa näkyy: Kukat
Kuvaus pvm: 28.5.1993
Kuvaus paikka: Lähikuva.

Ulkonäkö ja koko

Japaninruusukvitteni Chaenomeles japonica, liten rosenkvitten Ruusukasveihin kuuluva Japaninruusukvitteni on melko kylmänarka, juurive­soja kasvattava, kohenevaversoinen pensas. Sen oksat ovat kärjistään karheat, ja niissä on usein piikkejä; lehdet ovat vastapuikeat ja nyhälaitaiset. Ruusukvitteni kukkii touko—kesäkuussa lehtien puhjetessa; 2,5 cm leveät kukat ovat punertavia. Laji on ristipölytteinen, joten hedelmiä haluttaessa on samaan tarhaan istutettava ainakin kahta eri kantaa olevia pensaita. Omenaa muis­tuttavat keltakuoriset hedelmät kypsyvät vasta syys—lokakuussa. Ne ovat tuorei­na happamia ja niistä voi valmistaa marmeladia. Pensaan oksisto on tiheä, ja sekä kukat että hedelmät ovat tavalli­sesti lehtevien oksien peitossa.

Japaninruusukvitteni ei kaipaa paljonkaan hoitoa. Se kasvaa hitaasti, ja yleensä siitä leikataan pois vain paleltuneet oksat; myös vanhimpia oksia voi poistaa aikaisin keväällä. Lajikkeita lisätään vain pistokkaista tai taivukkaista. Siemenet on parasta kylvää ulos jo syksyllä, jolloin ne saavat talvella tarvitsemansa kylmä­käsittelyn; siemenestä kasvatetut yksilöt saattavat poiketa emoyksilöstä paljonkin.

Japaninruusukvitteni (Chaenomeles japonica) on ruusukasveihin kuuluva pensas, joka on kotoisin Japanista. Japaninruusukvitteni kasvaa 0,5-0,8 m:n korkuiseksi. Sen kasvutapa on koheneva ja se muodostaa juurivesoja. Japaninruusukvitteni kukkii Suomessa touko-kesäkuussa. Sillä on 2,5 cm leveät, tavallisesti punaiset kukat. Japaninruusukvitteni tuottaa kypsinä keltaisia, halkaisijaltaan enintään noin viisisenttisiä hedelmiä. Hedelmissä on miellyttävä tuoksu ja ne muistuttavat pientä omenaa. Tuoreena ne ovat melko kovia ja happamia. Niitä voidaan käyttää hyytelön ja liköörin valmistukseen.

Levinneisyys

Hyvä hiekansekainen, kalkkipitoinen ja savipitoinen maa. Kasvupaikka oltava suojainen. kuiva Kasvualusta: hiekka (+) Ravinteet: +++ Kalkkipitoisuus: + Suomessa japaninruusukvitteni menestyy vyöhykkeillä I-II, suojaisilla paikoilla myös vyöhykkeellä III.

Japaninruusukvitteni
 

Elinympäristö

Japaninruusukvitteni viihtyy aurinkoisella paikalla kuivassa, runsasravin­teisessa maassa. Kotiseudullaan japaninruusukvitteni kasvaa ravinteisissa, tuoreenpuoleisissa sukkessiovaiheen nuorissa lehtimetsissä. Ilmastollisesti se on temperaattinen-meridionaalinen, lievästi mereinen.

Se menestyy parhaiten aurinkoisessa kasvupaikassa kuivassa, runsasravinteisessa, kalkki-, hiekka- ja sorapitoisessa maaperässä. Sitä voidaan käyttää yksittäis- ja peittopensaana, mutta se ei estä rikkakasvien kasvua. Japaninruusukvitteniä voi helposti lisätä siemenistä. Siemenet kylvetään ulos syksyllä. Ne itävät toukokuussa.

Lähteet: wikibedia Puutarha.net Pihan ja puutarhan pikku j
Sisällysluetteloon