Kultaherukka -
Ribes aureum
 
Korpipaatsama
Kuvassa näkyy: Hedelmät
Kuvaus pvm: 9.8.1984
Kuvaus paikka: Lähikuva

Ulkonäkö ja koko

Kultaherukka (Ribes aureum) on noin kahden metrin korkuinen pystyoksainen pensas, joka tulee toimeen suurimmassa osassa Suomea. Se kukkii touko-kesäkuussa pienin keltaisin kukin. Pienehköt marjat ovat mustia ja hyvänmakuisia. Maku muistuttaa hieman mustaherukan makua, mutta on miedompi ja makeampi. Kuivunut kukan jäänne jää marjoihin kiinni. Marjoja voi syödä tuoreeltaan tai tehdä niistä mehua. Kultaherukka sopii niin koriste-, aidanne- kuin marjapensaaksikin. Lehdet saavat syysvärin jo aikaisin syksyllä.

Nopea- ja pystykasvuinen. Nuoret versot kellanruskeita, vanhat harmaanruskeita. Vastapuikeat, munuaismaiset ja hammaslaitaiset lehdet ovat vaaleanvihreät ja kiiltävät. Riippuvissa tertuissa on keltaiset kukat. Syötävät marjat ovat kiiltävänmustat. Koristeellinen lehvästö punertuu syksyllä. Kasvattaa paljon juurivesoja. Lyhytikäisenä risuuntuu nopeasti, mutta uusiutuu hyvin. Ilmastollinen kestävyys vaihtelee kantakohtaisesti.

Levinneisyys

Vyöhykkeet: I - VI .

Yleinen melkein koko maassa, erityisesti rammikoilla, myös eteläisemmässä suomessa. Tässä kartta, 2015 vuonna levinneisyydestä.

 

Korpipaatsaman kukkia
 

Elinympäristö

Kultaherukka on varsin vaatimaton maan suhteen, mutta viihtyy parhaiten ravinteikkaassa ja multavassa maassa aurinkoisella paikalla. Silloin kukinta on runsainta. Sietää varjoa. Humuspitoinen maa. tuore. Kasvualusta: humus (+) savi (+) Ravinteet: +++.

Lähteet: wikibedia   Puutarha.net
Sisällysluetteloon