Lehtonäsiä -
Daphne mezereum
 
Euroopan hernepensas
Kuvassa näkyy: kukat
Kuvaus pvm: 30.4.1991
Kuvaus paikka: Yleiskuva, Helsinki, Överby.

Ulkonäkö ja koko

Kesävihanta, piikitön, pysty, yksikotinen pensas: 0.5-1 m. Kuluvan kesän kasvainranka karvainen. Lehdet kuluvan kesän vuosikasvaimessa kierteisesti, tiheässä; lapa 3-8 cm, ehyt, kapean vastapuikea. suipohko, sinivihreä, ehyt- tai ripsilaitainen. Kukin­ta ennen lehtien puhkeamista; kukat pareittain -nelittäin edellisen vuoden kasvaimen lehtiarpien hangoissa, kaksineuvoisia, perättömiä, 10 mm, hyväntuoksuisia, teriöttömiä; verhiö 4-liuskainen, sinipunainen. Hedelmä l cm, punainen luumarja.

Näsiä on Suomessa luonnonvarainen, pystyhaarainen pensas, joka viihtyy lehtomaisissa paikoissa. Se kuuluu näsiä-kasvien heimoon. Puutarhakasvina näsiä on kestävä, ja siitä kasvatetaan myös vaaleakukkaista 'AlbunV-lajiketta. Pen­sas kukkii keväällä ennen lehtien puh­keamista, ja sen sinipunaiset, tuoksuvat kukat puhkeavat suoraan oksista pieninä ryhminä. Näsiän kaikki osat ovat myrkyl­lisiä; hedelmät ovat punaisia luumarjoja. Myrkyllisyyden ja herkullisen näköisten marjojen takia näsiää ei pidä kasvattaa ainakaan puutarhan leikkipaikan läheisyydessä. Lehtonäsiä kasvaa noin 60–120 cm korkeaksi pensaaksi. Lehdet ovat noin 6 cm pitkät, suikeat ja sinivihreät. Lehtonäsiän vaaleanvioletit kukat puhkeavat varren vanhoista silmuista ennen lehtimistä. Kukista muodostuu punaisia, soikeita ja erittäin myrkyllisiä luumarjoja.

Levinneisyys

IV, V. — Runsasravinteisissa tuoreissa - märissä metsissä; kalkinsuosija; boreaalinen - temperaattinen, lievästi mereinen - lievästi mantereinen. — Rauhoitettu Ahvenanmaalla, muualla kerääminen kaupan pitämistä varten samoin kuin kaupaksi tarjoaminen ja myyminen kielletty. I-VII Aur-Var Tuo-Kos Ra+++ Ca+ Myrkyllinen. Näsiä viihtyy aurinkoisella mutta myös varjoisella paikalla tuoreessa tai kosteas­sa, runsasravinteisessa maassa. Vyöhyke, l—VII. Lehtonäsiä on Ahvenanmaalla kokonaan rauhoitettu. Lehtonäsiä kasvaa lehtomaisissa metsissä.

Euroopanpähkinäpensas
 

Elinympäristö

Näsiä viihtyy lehtomaisissa metsissä ja on kalkinsuosija. Luonnossa se kasvaa yleensä harvana ja pysyy matalana, mutta hyvässä puutarhamaassa siitä tulee tuuhea, jopa 1,5-metrinen pensas. Lehtonäsiä kasvaa ja kukkii hyvin varjossakin. Pitkinä leutoina syksyina pensaissa voi nähdä syyskukintaa.

Näsiästä on olemassa myös valkokukkainen ja keltamarjainen muoto; sellaisen löytää Mustilastakin. Sekä Euroopan että Pohjois-Amerikan puutarhoissa hyvin suositusta näsiästä on kehitetty lukuisia lajikkeita, kerrannaiskukkaisiakin.

Lähteet: wikibedia Mustila - Arboretum Suomen Puu ja pensaskasvio Pihan ja puutarhan pikku j  
Sisällysluetteloon