Marjaomenapensas -
Malus toringo var. sargentii
 
Euroopan hernepensas
Kuvassa näkyy: Kukat
Kuvaus pvm: 30.5.1984
Kuvaus paikka: Yleiskuva

Ulkonäkö ja koko

Marjaomenapensas (Malus toringo var. sargentii) on japaninmarjaomenapuun muunnos. Se on leveä- ja jäykkäoksainen sekä voimakaspiikkinen pieniä omenoita syksyllä kasvattava 1–2 m korkea ja 3 m leveä pensas. Omenankukat ovat valkoiset ja omenat tummanpunaisia. Marjaomenapensaasta on olemassa myös punakukkainen lajike, jonka kukan terälehdet ovat vaaleanpunaiset. Murskattu siemen myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Leveä- ja hidaskasvuinen pensas, hieman piikikäs. Jäykät, lähes vaakasuorat oksat. Sahalaitaiset, tummanvihreät lehdet yleensä kolmiliuskaisia. Hyvin runsaskukkainen. Punaiset nuput, joista aukeavat kukat pieniä ja puhtaan valkoisia (tai harvinaisemmalla punalehtisellä muunnoksella vaaleanpunaisia). Kukat kehittyvät vanhoihin kääpiöversoihin. Lehtien punakeltainen kehittyy melko varhain. Pienet tummanpunaiset hedelmät. Niukasti tyviversoja. Pitkäikäinen.

Ylenpalttinen valkoinen kukkaloisto jäykkäoksaisessa ja oraisessa pensaassa on mielenkiintoinen yhdistelmä, joka tuntuu melkein epätodelliselta. Sama jännite toistuu syksyllä, kun tummia, risuisen oloisia oksia koristavat lukemattomat pikkuiset, punaiset omenat. Nämä yhdistelmät löytyvät marjaomenapensaasta, ja niiden välissä se ehtii vielä pukeutua kelta–punaiseen syysväriinkin.

Japanista ja Korean niemimaalta peräisin oleva leveä pensas muodostaa vyöhykkeeksi istutettuna läpipääsemättömän esteen. Sen kasvullisten pitkäversojen lehdet ovat voimakkaastikin kolmiliuskaisia, kun taas kukkineiden lyhytoksien lehdet ovat ehytlaitaisia ja pienempiä. Valkoiset kukat ovat noin viiden kukan sarjoissa, ja nuppuasteella ne punertavat kauniisti.

Levinneisyys

Vyöhykkeet: I–II (III). Kotimaa: Japani

Marjaomenapensas
 

Elinympäristö

Kasvuympäristö: tuore, Ravinteet: ++ Kalkkipitoisuus: +

Aurinkoinen, jopa paahteinenkin, tuore, keskiravinteinen ja mielellään kalkkipitoinen kasvupaikka. Luonnossa metsien ja soiden reunapensaikoissa.

Lähteet: wikibedia Mustila - Arboretum Puutarha.net
Sisällysluetteloon