Oratuomi -
Prunus spinosa
 
Mahonia
Kuvassa näkyy: Hedelmät
Kuvaus pvm: 5.8.1980
Kuvaus paikka: Lähikuva, Upsala

Ulkonäkö ja koko

Oratuomi (Prunus spinosa) on 2–3 metrin korkuinen, tiheä ja piikikäs pensas tai pieni puu. Suomessa se kasvaa harvinaisena Ahvenanmaalla ja lounaisrannikolla. Se kukkii ennen lehtien puhkeamista.

Oratuomen luumarja on kooltaan 7–15 millimetriä ja maultaan kirpeä. Kasvumuoto ja korkeus: Oraoksainen, runsashaarainen pensas. 1–4 m. Kukka: Säteittäinen, noin 10 mm halkaisijaltaan, voimakastuoksuinen, 5-lukuinen. Terälehdet valkoisia. Verhiönliuskat soikeita, kalvoreunaisia ja kaljuja. Heteitä lähes 20, emiö 1-lukuinen. Kukat yksittäin tai parittain oraoksissa tai lyhytversoissa. Lehdet: Melko pieniä, lyhytruotisia. Lapa soikea–vastapuikea, laita hienosahainen, alta harmaanvihreä, lehtisuonet karvaisia. Lehdet vuosiversolla kierteisesti. Silmut: Leveän munanmuotoisia–kartiomaisia, pieniä, ruskeita. Yleensä kolmen ryppäissä. Hedelmä: Pyöreä, mustahko, sinihärmäinen, isosiemeninen luumarja. Oratuomi kuuluu tuomien (Prunus) melko laajaan sukuun. Se käsittää noin 100 lajia.

Oratuomi on pitkä- ja teräväpiikkinen, tiheäoksainen, 2–3 m korkea pensas, joka leviää juurivesoista usein läpipääsemättömiksi pensaikoiksi. Tiheiköt ovat lintujen ja pikkunisäkkäiden erinomaisia pesä- ja suojapaikkoja. Päiväperhostemme toukkien ravintokasvina oratuomi on kelpo tavaraa ainakin ruoste- ja tuominopsasiivelle ja myös harvinaiselle vierailijalle, purjeperhoselle.

Oratuomi kukkii ennen lehtien puhkeamista. Kukinta on lyhyt, mutta näyttävä. Hyönteiset, varsinkin kultakuoriaiset, toimivat pölyttäjinä. Myöhään kypsyvät, luumumaiset hedelmät ovat aluksi kirpeitä, mutta pakkasten jälkeen makeutuvia. Sen jälkeen niistä voi valmistaa mm. mehua tai likööriä. Oratuomen hedelmillä on runsaan parkkihappopitoisuutensa vuoksi voimakas limakalvoja supistava vaikutus, minkä vuoksi niitä on käytetty myös lääkkeenä. Myös kukkia voi käyttää maun antajana jälkiruoissa ja salaateissa. Makuasiantuntijat tunnistavat oratuomen kukissa mantelin makua eikä oikeastaan mikään ihme, sillä mantelipuu (Prunus dulcis) onkin saman suvun laji. Sukuun kuuluvat tuomet, kirsikat, luumut (joihin oratuomi kuuluu), mantelit ja aprikoosit. Kaikille suvun lajeilla hedelmänä on luumarja.

Levinneisyys

Vyöhykkeet: II-III

Oratuomi kasvaa Suomessa vain Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa, usein merenrannoilla. Se ei menesty Manner-Suomessa, vaan paleltuu lumirajan yläpuolelta.

Kääpiömanteli
 

Elinympäristö

Kasvupaikka: Kivikot, pientareet, kalliot, kedot, lehtoniityt. Kalkinsuosija. Kukinta: Touko–kesäkuu. Kukkii ennen lehtien puhkeamista.

Lähteet: wikibedia   Luontoportti
Sisällysluetteloon