Pensashanhikki -
Potentilla Fruticosa-hybr.
'Gold Teppich'

 
Mahonia
Kuvassa näkyy: kukat
Kuvaus pvm: 9.8.1990
Kuvaus paikka: Lähikuva, Oulu

Ulkonäkö ja koko

Pensashanhikki (Dasiphora fruticosa, syn. Potentilla fruticosa, syn. Dasiphora floribunda) on puuvartinen, pensasmainen ruusukasvi. Pensashanhikit ovat tiheitä ja melko matalia koristepensaita, jotka kukkivat syksyllä runsaasti ja pitkään - aivan pakkasten tuloon saakka! Pitkään kukkivat pensashanhikit sopivat niin yksittäispensaaksi, ryhmiin kuin aidannekasviksikin. Pensashanhikkia ei tarvitse leikata, mutta harventaminen parantaa pensaan kasvua ja kukintaa. Varhain keväällä vanhoja oksia voi siis poistaa maata myöten. Kukat kehittyvät sekä samana kesänä kasvaneisiin että vanhempiin versoihin; runsaimmin kukkivat pari, kolme vuotta vanhat versot. Vanhat yksilöt kestävät myös alasleikkauksen, mutta uusiutuvat aika hitaasti.

Pensashanhikki (Dasiphora fruticosa, syn. Potentilla fruticosa, syn. Dasiphora floribunda) on puuvartinen, pensasmainen ruusukasvi. Siinä on keltaiset kukat, joissa on viisi terälehteä. Lajista on kuitenkin jalostettu erilaisia lajikkeita, joissa on eriväriset kukat.Sen lehdet ovat vihreitä ja soikionmuotoisia.

Pensashanhikki on helppohoitoinen ja yleensä varsin terve pensas. Liian kuivasta kasvupaikasta ne kuitenkin kärsivät ja voivat saada tuholaisiakin.Muitalajikkeita:

Pensashanhikki ’Elizabeth’
Matala ja rentoversoinen lajike, joka sopii maanpeittäjäksi aurinkoisille paikoille.

Korkeus: 70 cm
Kukinta: Keltaisia kukkia kesäkuun lopulta myöhäissyksyyn. Runsain kukinta elo–syyskuussa.
Vyöhykkeet: I–V
Taimiväli: 70 cm.

Pensashanhikki ’Goldteppich’
Tumman keltakukkainen ja syvänvihreälehtinen pensashanhikki. Hyvin matala ja leveä, rentoversoinen lajike sopii maanpeittäjäksi aurinkoisille paikoille.

Korkeus: 60 cm
Kukinta: Tummankeltaisia kukkia kesäkuun lopulta myöhäissyksyyn.
Vyöhykkeet: I–V
Taimiväli: 70 cm

Levinneisyys

Vyöhykkeet: I-VI

Maaperä. kuivahko, kalkkipitoinen, hiekansekainen. Suomessa sitä kasvaa puistoissa ja tienlaitamilla istutettuna. Luonnonvaraisena pensashanhikkia tavataan etenkin Gotlannissa ja Öölannissa.

Pensashanhikki
 

Elinympäristö

Puolivarjoinen - aurinko, jopa paahde. Maa kuiva–tuore, keskiravinteinen ja hyvin vettä läpäisevä.

Lähteet: wikibedia Puutarha.net
Sisällysluetteloon