Pensasväriherne -
Genista tinctoria
 
Euroopan hernepensas
Kuvassa näkyy: kukat
Kuvaus pvm: 16.7.1984
Kuvaus paikka: Yleiskuva

Ulkonäkö ja koko

Myös väriherneet ovat matalia pensaita tai varpuja, ja Ne kukkivat heinä—elokuussa runsain keltaisin, perhomaisin kukin. Lehdet ovat kapeat ja ehytlaitaiset. Hedelmä on palko. Pensasväriherne on matala pensas, joka menestyy hyvin Etelä-Suomessa. Varpuväriherne tulee toimeen vain etelärannikon tuntumassa.

varpuväriherne, vingginst

Rento; kukkivat haarat pystyjä, 10-20 cm. Nuori haararanka siipipalteinen, vihreä; siipipalle 2-3 mm leveä, vihreä. Lehdet kierteisesti; lapa 5-20 mm, soikea, päältä tav. kalju, alta harvakarvainen. Kukinto 3-5 cm; verhiö 5-8 mm, karvainen; purje 10-12 mm.

Pensasväriherne (Genista tinctoria)

On hernekasveihin kuuluva varpumainen kasvi. Se kasvaa luontaisesti Euroopassa. Lajia viljellään myös koristekasvina. Pensasväriherne on myrkyllinen. Pensasväriherne kasvaa 20–40 senttimetriä korkeaksi. Sen pystyt oksat ovat karvaisia ja piikittömiä. Pensasväriherneen keltaiset 1–1,5 cm pitkät kukat kasvavat tertuissa. Palot ovat 2–3 cm pitkiä. Kohenevat tai pystyt haarat ovat vihreät. Kapeat, tummanvihreät, kiiltävät lehdet. Kukintona latvaterttu. Pienet, perhomaiset kukat ovat kirkkaankeltaisia. Nopeakasvuinen. Kasvi on myrkyllinen.

Levinneisyys

Vyöhykkeet: Pensasväriherne Genista tinctoria, färgginst, 0,2—0,5 m, l—III(IV). — Niitä tunnetaan noin 90 lajia Keski-Euroopasta, Välimeren alueelta ja Länsi-Aasiasta.

Pensasväriherne
 

Elinympäristö

Väriherneet viihtyvät aurinkoisella paikalla kuivassa, melko ravinteisessä maassa. VII, VIII. — Kuivilla - tuoreilla, niukka- -runsasravinteisilla niityillä, tienvarsilla, metsänreunamilla; temperaattinen, lievästi mereinen - mantereinen. l   Aur   Kui   Ra++   Ca+   Hi+   So+   Sa- . Sopii kuiville hiekkapitoisille rinteille, kivikko- tai havupensasistutuksiin.

Lähteet: wikibedia   Puutarha.net Suomen Puu ja pensaskasvio
Sisällysluetteloon