Puistojasmike -
Philadelphus lewisii var. gordonianus
 
Mahonia
Kuvassa näkyy: kukat
Kuvaus pvm: 26.7.1994
Kuvaus paikka: Lähikuva, Mäntyharju, Tuustaipale

Ulkonäkö ja koko

Kesävihantia, piikittömiä, yksikotisia pensaita. Haarat täyteisiä, kuori toisinaan levyinä irtoava. Silmut tuskin näkyvissä, pieniä. Lehdet vastakkain, korvakkeettomia, lyhytruotisia; lapa ehyt, ehyt- tai hammaslaitainen, päältä tav. himmeä. Kukinto terttumainen viuhko, joskus kukat yksittäin tai kolmittain; kukat kaksineuvoisia; verhiö 4-lehtinen; teriö 4-lehtinen, erilehtinen, säteittäinen, tav. valkoinen, heteitä tav. 20-40(-80); emiö 4-lehtinen; sikiäin tav. kalju; hedelmä kota.

2-5 m; harvahko; haarat pystyjä; edellisen kesän kasvaimen kuori harmaa, ei hilseilevä. Lehtilapa 5-7 cm, puikea, 4 cm leveä, hammaslaitainen, päältä lähes kalju, alapinnan suonet ja suonihangat karvaisia. Kukinto 7-9-kukkainen; kukat heikosti tuoksuvia; verhiö vihreä.

Kukat ovat kukintoryhminä oksien kärjissä, ne ovat 3—4 cm leveitä ja niissä on neljä terälehteä. Haarat ovat pystyt tai yläviistot; oksis­sa vastakkaisesti sijaitsevat lehdet ovat tavallisesti harvahampaiset.

Jasmikkeet (Philadelphus) on kasvisuku, johon kuuluu noin 60 lajia 1–6 metriä korkeita pensaita. Jasmikkeiden lehdet ovat yksinkertaiset, soikeat ja kevyesti hammaslaitaiset. Kukat ovat valkoiset, usein hyväntuoksuiset. Suku on saanut suomenkielisen nimensä hovijasmikkeen jasmiinia muistuttavasta tuoksusta. Sitä kutsutaan myös joskus valejasmiiniksi.

Levinneisyys

Vyöhykkeet: l—III(IV)

Jasmikkeita on noin 60 lajia Itä-Aasiassa, Pohjois-Amerikassa sekä Euroopassa. Ne ovat suuria pensaita, jotka kuk­kivat kesä—heinäkuussa tuoksuvin, valkoisin kukin. Useimmat lajit ovat kotoisin Pohjois- ja Keski-Amerikasta, jotkut Aasiasta ja Etelä-Euroopasta. Monia lajeja viljellään koristekasveina. Pohjois-Euroopassa näistä tunnetuimpia ovat pihajasmike, hovijasmike ja puistojasmike.

Puistojasmike
 

Elinympäristö

Yleisimmin kasvatetut lajit menestyvät hyvin eteläisessä Suomessa; hovijasmike ja pihajasmike ovat olleet perinteisiä pensaita vanhoissa pihapiireissä. Jasmikkeet viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla tuoreessa, runsasravinteisessa maassa.

Muita jasmike lajeja: Hovijasmike, Kameliajasmike, Loistojasmike, Pihajasmike, Pikkujasmike <----Puutarha.net.

Lähteet: wikibedia Suomen Puu ja pensaskasvio Pihan ja puutarhan pikku j
Sisällysluetteloon