'Pohjolan Kuningatar' - TarhaKurtturuusu risteymä -
Rosa Rugosa-hybr.
 
Korpipaatsama
Kuvassa näkyy: Kukka
Kuvaus pvm: 17.6.1992
Kuvaus paikka: Lähikuva

Ulkonäkö ja koko

Tämä hyvin kestävä ja vanha venäläinen lajike muistuttaa hieman yleisempää hansaruusua, mutta pensas on selvästi sirompi ohuine versoineen ja kapeine lehdyköineen. Juurivesoja muodostuu kohtalaisesti. Korkeus: 150 cm. Lehdistö: Syväsuoninen, kapealehdykkäinen, syysväri yleensä keltainen.
Kukinta: Lajike kukkii runsaasti muutaman viikon kesäkuun lopusta lähtien ja harvakseen loppukesällä. Kerrannaiset tummanpurppuraiset kukat ovat 5–7 cm leveitä ja kohtalaisen voimakkaasti tuoksuvia.
Kiulukat: Ei yleensä kehity.

Juurivesoja muodostuu kohtalaisesti. Kesäkuun lopusta lähtien 'Pohjolan Kuningatar' kukkii runsaasti muutaman viikon, mutta loppukesällä vain harvakseen. Tumman purppuraiset kerrannaiset kukat ovat 5-7 cm leveitä, hansaruusulla taas läpimiltaan 7-11 cm. Kohtalaisesti tuoksuvat kukat. Pyöreitä punaisia kiulukoita ei yleensä kehity.

Kurtturuusu (Rosa rugosa), joka tunnetaan myös nimellä kurttulehtiruusu, on alun perin Japanista kotoisin oleva ruusukasveihin kuuluva ruusulaji. Määritelmä rugosa tulee latinan kielen sanasta rugosus, joka tarkoittaa kurttuista ja jolla viitataan lehtien kurttuiseen pintaan.

Kurtturuusu on tiheä, noin metrin korkuinen pensas, jossa on piikikkäät oksat, tummanvihreät lehdet ja punaiset tai valkoiset kukat. Se kasvaa luonnonvaraisena rannikoilla Aasiassa, mutta sitä käytetään laajasti koristekasvina ja se on levinnyt viljelyksiltä luontoon. Kasvi on kestävä ja helppohoitoinen, ja nämä ominaisuudet ovat tehneet siitä sekä suositun koristekasvin että haitallisen vieraslajin.

Levinneisyys

Vyöhykkeet: I–VII.

On Venäjältä lähtöisin. Ja myös Japanista. (tav kurtturuusu)

 

Korpipaatsaman kukkia
 

Elinympäristö

— Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo; maa kuiva–tuore, keskiravinteinen, läpäisevä. Ruusut kukkivat runsaimmin auringossa, mutta puolivarjossa kukinta kestää kauemmin. Ne sietävät hyvin auringon paahdetta ja kuivuutta. humus (+) Ravinteet: ++.

Lähteet: wikibedia   Puutarha.net
Sisällysluetteloon