Venäjänjuuri -
Acanthopanax senticosus
 
Metsävaahtera
Kuvassa näkyy: lehdet, marjat
Kuvaus pvm: 27.9.1992
Kuvaus paikka: Lähikuva, Elimäki, Mustila

Ulkonäkö ja koko

Araliakasveihin (Araliaceae) kuuluva venäjänjuuri on sukunsa pohjoisin edustaja. Se kasvaa luontaisesti laajalla alueella Venäjän Amurilta Koreaan ja Japaniin asti. Siellä venäjänjuuri saattaa kasvaa jopa viisi metriä korkeaksi pensaaksi. Meillä se jää parimetriseksi. Mustilassa venäjänjuuri tuo trooppista eksotiikkaa Juhlapaikalle. Erinomaisen rehevä koristepensas leviää hiljalleen kasvupaikallaan juurivesoista. Tummat, kookkaat marjapallot ovat Mustilan syksyisiä erityisnähtävyyksiä erottuessaan liuskaisesta, keltaisen syysvärin saavasta lehdistöstä.

Venäjänjuuri on Suomessa harvinainen kasvitieteellisten kokoelmien ulkopuolella. Helppohoitoisena kasvina sitä voitaisiin käyttää laajemminkin paitsi yksittäispensaana puutarhoissa, myös viherrakentamisessa esimerkiksi tienvarsilla, sillä se sietää melko hyvin ilmansaasteita.

Venäjänjuuri eli siperian ginseng on myös tärkeä lääkekasvi, erityisesti Kiinassa ja Venäjällä, jossa sitä käytetään ginseng-juuren tapaan. Rohdosta valmistetaan yleensä juuresta ja sillä väitetään olevan yleisvahvistava ja immuniteettia lisäävä vaikutus.

Kesävihanta, pysty, siirottavahaarainen, yksikotinen pensas; 1-2 m. Haarat tav. piikkisiä. Lehdet kierteisesti, ruodillisia; lapa (3-)5-sorminen; lehdykät 6-12 cm, lyhytruotisia, kapean vastapuikeita, lyhyt-suippuisia, päältä tummanvihreitä, harvakarvaisia, alta vaaleampia, nuorena suonia pitkin ruskeakarvai-sia, laita tiheään toissahainen. Kukinto 3-4 cm leveä kärkisarja; kukkaperät 1-2 cm; kukat kaksineuvoisia, pieniä, punerta-vankeltaisia; heteitä 5. Hedelmä 8 mm, 5-luinen luumarja. VII. — Tuoreissa, runsasravinteisissa havu- ja lehtimetsissä ja metsänreunois¬sa; hemiboreaalinen - temperaattinen, lievästi mereinen - lievästi mantereinen.

Levinneisyys

Vyöhykkeet I–IV. Sopiva alkuperä saattaa menestyä lähes Pohjois-Suomessa asti. Kotoisin: Pohjois-Kiina, Korea, Venäjän Kaukoitä, Japani.

Koiranheisi
 

Elinympäristö

Hl Pvar Tuo Ra+++ Ca+ Käyttö: Yksittäispensas. Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, tuore humusmaa. Sietää syvääkin varjostusta, mutta vaatii viljavan, kuohkean ja syvämultaisen kasvupaikan. Venäjänjuuren lisäys: Siemenistä (kylvö ulos syksyllä tai keväällä, jolloin lämpökäsittely 2-4 kk ja kylmäkäsittely 2-4 kk), puutuneista ja puutumattomista pistokkaista, juuripistokkaista, taivukkaista.

Lähteet: wikibedia Mustila - Arboretum Suomen Puu ja pensaskasvio
Sisällysluetteloon