Korallikanukka -
Cornus alba 'Sibirica'
 
Euroopan hernepensas
Kuvassa näkyy: Versot, talvi
Kuvaus pvm: 10.3.1979
Kuvaus paikka: Yleiskuva. Hämeenlinna

Ulkonäkö ja koko

Muodostaa suuria pystykasvuisia pensastoja. Korallikanukka on ilmastollisesti kestävin kanukka. Vihreä lehdistö. Soikeat, suippokärkiset, ehytlaitaiset lehdet. Keväällä valkoiset kukat huiskilokukinnassa, syksyllä sinivalkoiset hedelmät. Versot ovat voimakkaan punaiset. Kukkii runsaimmin kesäkuussa, kukkia avautuu syyskuulle asti. Korallinpunaiset versot ovat talvella erittäin kauniita valkosta lunta vasten. Nopeakasvuinen. Korkeus: 2 - 3 metriä.

Kanukoista suurin osa on puuvartisia, mutta noin 45 lajin joukkoon mahtuu myös muutamia ruohovartisia perennoja, kuten ruohokanukka. Pensaskanukat ovat kaarevahaaraisia pensaita. Niillä on usein voimakkaan väriset haararangat, ja niiden koristearvo perustuukin esim. punaisiin tai keltaisiin oksiin. Lehdet ovat ehytlaitaiset, ja pienet kukat ovat huiskilokukinnoissa. Hedelmät ovat luumarjoja.

Pensaskanukka (Cornus alba) on puuvartinen, koristekasvina yleinen kanukkalaji. Se kasvaa 2–3 metriä korkeaksi pensaaksi. Pensaskanukan haarat ja oksat voivat olla punaisia, keltaisia, ruskeita tai vihreitä. Lehdet ovat alta sinertävät. Kukintona on 3–5 senttimetriä leveä huiskilo. Idänpensaskanukka on leveä pensas, jonka alaoksat painuvat maahan ja joskus juurtuvatkin. Huiskilokukinnot ovat valkeita. Pyöreät marjat ovat nekin merkillisen valkeita, hiukan sinertäviä. Lehtilapojen ja oksien väritys vaihtelee ja värikkäimpiä muotoja myydään taimistoilla lajikkeina. Suosituin on ollut korallikanukka (C. alba 'Sibirica'), jonka rangat ovat valossa kasvaessaan hyvin voimakkaanpunaiset, myös talvella.

Lännenkanukka (C. alba subsp. stolonifera) on alalaji ja erottuu itäisestä alalajista pitkänsuikeista lehdistään, hieman varhaisemmasta kukinnastaan, pyöreämmistä valkeista marjoistaan ja runsaista juurivesoistaan.

Levinneisyys

vyöhykkeellä I - VI. Useilla lajeilla on hyvin laajat levinneisyysalueet Aasiassa, Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa. Idänkanukka on kotoisin Siperiasta, ja se on erittäin suosittu ja kestävä pensas Etelä-Lapissa asti. Pohjois-Amerikasta peräisin oleva lännenkanukka on kestävä aina Pohjois-Pohjan-maalla asti.

korallikanukka
 

Elinympäristö

Tuore, multava, ravinteikas maa. Kestää saveakin. Laihemmassa maassa korallikanukka ei kasva yhtä reheväksi. kostea, märkä, tuore
Kasvualusta: humus (+) savi (+) Ravinteet: +++. Sopii vapaasti kasvaviin aidanteisiin sekä näkösuojaksi. Pensaskanukat viihtyvät aurinkoisella ja jopa varjoisellakin pai­kalla tuoreessa tai märässä, runsasra­vinteisessa maassa.

Lähteet: wikibedia Mustila - Arboretum Puutarha.net Pihan ja puutarhan pikku j  
Sisällysluetteloon