RMS Titanic

Miehistö

Tarkkaa lukua ei kukaan osaa antaa, mutta Titanicin henkilökuntaa oli 908. Joista Naisia oli vain 23. Orkesteria ja lennätin operaattoria lukuunottamatta kaikki olivat White Star Linen palveluksessa. Heistä pelastui vain 190.

1900-luvun alussa oli varsin yleistä, etteivät matkustajat valinneet itselleen laivaa, jolla he tahtoivat ylittää Atlantin - ennemminkin he valitsivat tutun miehistön, jonka kanssa he olivat seilanneet aikaisemminkin ja johon he olivat kovasti kiintyneet. Titanicinkin yhteydessä on kuultu tarinoita matkustajista, jotka viettivät mieluummin aikaa stuerttiensa kuin kanssamatkustajiensa seurassa. Nämä kunnianosoitukset ja huomioonottamiset miehistönjäsenet palkitsivat kiintymyksellä ja huolenpidolla, jonka vertaista sai hakea. Titanicilla oli matkustajia, jotka joku miehistönjäsen oli houkutellut liittymään joukkoon neitsytmatkan ajaksi. Kun katastrofi sitten kohtasi, huolehtivat nämä miehistönjäsenet suojattinsa lähes väkisin pelastusveneisiin saakka, tunsivathan he olevansa vastuussa siitä, että matkustajat olivat laivaan nousseet.

Perämiehet valmistelevat lähtöä

(Kuva: Lowe Flotilla, Titanic Heroes)

Perämiehet Boxhall (vas.) ja Lightoller valmistautuvat sulkemaan laskusillan oven ennen lähtöä.


 

Titanicin miehistö voidaan jakaa useampaan eri lokeroon. Laivan kansimiehistö (Deck Crew) käsitti kapteenin ja perämiesten lisäksi mm. aliperämiehet sekä tähystäjät. Toinen suurimmista miehistönjaoksista, konemiehistö (Engineering Crew) piti huolta kaikesta laivan toimintaan ja liikkumiseen liittyvästä. Heihin kuuluivat mm. konemiehet, hiilenlappaajat sekä rasvaajat. Konemiehistön ohella toiseksi suurin miehistönjaos, ns. muonitusmiehistö (Victualling Crew) huolehti matkustajien viihtyvyydestä sekä palvelemisesta käsittäen mm. purserit, hyttipalvelijat sekä tarjoilijat ja ravintolahenkilökunnan. Titanicin postivirkailijat, orkesterinjäsenet sekä á la Carte -ravintolan henkilökunta olivat sinänsä aivan oma lukunsa, että he eivät kuuluneet mihinkään yllä mainituista ryhmistä. Laivan miehistöstä todella löytyi kaikkea parturista lääkäriin sekä tulkista pikakirjoittajaan.

Kapteenia ja hänen perämiehiään on vaikeata unohtaa, mutta sama ei koske niitä satoja miehistönjäseniä, jotka puursivat hieman alempana laivan sisäisessä hierarkiassa. Jokaisella miehellä ja naisella on kuitenkin oma tarinansa. Toisista ei ole historian muistiin jäänyt kuin pelkkä nimi, hyvä jos sitäkään, toiset taas muistetaan hieman elävämmin.

Perämiehet istumassaPerämiehet Charles Lightoller (vas.), Herbert Pitman ja Joseph Boxhall. Istumassa Harold Lowe.

Titanicin kapteeni sekä perämiehet majailivat kaikki venekannella komentosillan ja lennätinhuoneen välittömässä läheisyydessä. Heidän tiloihinsa kuului makuuhyttien lisäksi kävelykansi, tupakkahuone sekä WC/kylpyhuone, jonka he jakoivat yhdessä lennätinmiesten kanssa. Kapteenilla oli lisäksi vielä käytössään yksi ylimääräinen huone (sitting room). Kapteenia ja neljättä perämiestä lukuun ottamatta kaikkien makuuhytit sijaitsivat styyrpuurin puolella. Seuraavassa on lueteltuna joitakin muiden miehistönjäsenten hyttitilojen sijaintipaikkoja: D-kansi etukeula 108 palomiestä; E-kansi etukeula 72 trimmaajaa; E-kansi vasen puoli, peräosa 44 merimiestä; E-kansi vasen puoli, kaukana perässä 62 toisen luokan stuerttia, 106 salonkitarjoilijaa, 24 hyttistuerttia sekä kokkeja ja keittiöhenkilökuntaa; E-kansi vasen puoli, hitusen keskilaivasta perään päin koko à la Carte-ravintolan henkilökunta; F-kansi keula 53 palomiestä; F-kansi vasen puoli, keskilaiva 42 kolmannen luokan stuerttia; F-kansi oikea puoli, keskilaiva kaikki konemiehet; G-kansi keula 15 johtavaa palomiestä sekä 30 rasvaajaa.

Henkilöistä on erillinen Henkilökuva sivu. Missä henkilöt on esitetty.

Button2