RMS Titanic

Esipuhe

Tässä sivustossani lainaan 90% Löytämäni Titanic harrastajaksi julistautuneen kirjoituksia, muokattuna. Lisäksi sivustoon liittyvät äänitteet, on peräisin yleisradiolta, tai iltasanomista.

Kaikki halukkaat voivat käyttää sivustoni tekstejä, ja äänitteitä vapaasti omaan käyttöönsä. Kaupallinen käyttö on ehdottomasti kielletty. Lisäksi toivon että kunnioitatte myös alkuperäisen sivuston rakentajan ehtoja ja vaatimuksia.

Rms TitanicKuvan lähde

Titanicin tarina

"The ocean takes many and gives back a few, but for every life lost there is born a new."

Me kaikki tiedämme, mikä Titanic on. Kukapa ei muistaisi ainakin kerran kuulleensa tarinaa maailman suurimmasta matkustajalaivasta, joka seilasi itsevarmana kohti New Yorkia Englannin Southamptonista 10. huhtikuuta 1912.

Kukapa ei muistaisi ainakin kerran kuulleensa tarinaa uppoamattomasta aluksesta, jonka veroista ei koskaan tulisi olemaan toista? Ja kukapa ei muistaisi ainakin kerran kuulleensa tarinaa uhosta luonnonvoimia kohtaan, tarinaa keskellä hyistä Atlantin valtameressä seilanneesta jäävuoresta, tarinaa laivan viimeisistä tunneista ja loppuun asti soittaneesta orkesterista.

Titanicin tuho on kiehtonut ihmisiä vuosikausia. Sen nimi yhdistetään välittömästi kostautuneeseen liialliseen ylpeyteen, katastrofiin ja kuolemaan. Titanic on takuulla merenkulun historian kuuluisin haaksirikkolaiva. Sitä ei tulla koskaan unohtamaan - se oli legenda jo eläessään.

Loppujen lopuksi Titanic on kuitenkin paljon enemmän kun vain onnettoman kohtalon kokenut matkustajalaiva. Se on kokonaisen aikakauden viimeinen ilmentymä, iloisen ja vaurastumisen hurmassa eläneen ihmiskunnan viimeinen ylpeydenaihe. Se on viimeinen pienoismalli yhteiskunnasta, jossa rikkaiden ja kuuluisien seurapiiri-ihmisten kerma eli ensimmäisessä luokassa erillään köyhästä ja toimeentulonsa rajoilla ponnistelevasta työväenluokasta.

Titanicin aikaan herrasmiehet olivat vielä herrasmiehiä ja siirtolaiset vielä siirtolaisia - kaikki omalla tahollaan onnellisia ja toiveikkaita tulevaisuuden suhteen. Tulossa oli maailmanlaajuisia kriisejä ja maailmansotia, nälänhätää ja nopean teollistumisen aiheuttamia ympäristöongelmia, mutta niistä ei vielä tuolloin tiedetty mitään. Titanicin mukana painui pohjaan kokonainen aikakausi.

Nouse laivaan ja tutustu brittiläisen merenkulun ylpeydenaiheeseen. Millaista oli elämä niinä neljänä matkapäivänä ennen uppoamista? Mitä tapahtuikaan jäävuoreen osumisen ja viimeisen hengenvedon välissä? Todista omin silmin, kuinka sadat erilaiset ihmiskohtalot joko tulivat matkansa päähän tai kokivat elämänsä käännekohdan. Todista, kuinka kuolemattomat legendat syntyivät...

Nämä sivut on omistettu kaikille niille, jotka menettivät henkensä taistelussa meren voimaa vastaan huhtikuun neljännentoista päivän öisinä tunteina vuonna 1912.

button1